Întrebări şi răspunsuri

1. Ce este consilierea? Consilierea este un serviciu oferit de un profesionist numit consilier, serviciu care are ca scop oferirea de sprijin persoanelor care doresc să facă schimbări în viaţa lor folosind anumite metode specifice care se bazează în special pe comunicare.

2. Cum poate un consilier să mă ajute? Consilierul, ca profesionist în dezvoltarea potenţialului clientilor săi, îi sprijina în identificarea propriilor opţiuni, în explorarea soluţiilor identificate şi luarea deciziilor celor mai adecvate. Toate acestea într-un cadru specific de siguranţă şi confidenţialitate.

3. Care sunt elementele cheie ale procesului de consiliere?

  • Este un serviciu oferit la cererea clientului atunci când acesta doreşte să facă o schimbare în viaţă;
  • Este o oportunitate de a identifica înţelesul circumstantelor individuale;
  • Presupune sprijin din partea unui consilier pentru a identifica alternativele schimbării dorite;
  • Presupune oferirea de sprijin persoanelor pe perioada implementarii schimbării;
  • Are ca scop dezvoltarea abilităţilor clientului de a face faţă cu succes unor schimbări ulteriorare din viaţa sa.

 

4. Unde are loc consilierea? Trebuie sa stau intins/ă pe o canapea? Şesiunile de consiliere se desfăşoară, de cele mai multe ori, într-o încăpere confortabilă, în care are acces doar consilierul şi clientul / clienţii săi (dacă este vorba de o sesiune de grup) pe perioada şesiunii de consiliere. Aceasta încăpere este delimitata fizic, poate fi situată într-o incintă care aparţine unui cabinet de consiliere privat sau public.

5. Cum se desfăşoară o sesiune de consiliere? Consilierea poate avea loc sub formă de şedinţe individuale, şedinţe de cuplu, şedinţe de grup, şedinte cu toţi membrii familiei, faţă-în-faţă, dar si şedinte on-line, în funcţie de problematica şi alegerea clientului.

Sesiunile de consiliere se desfăşoară în intervale orare stabilite de comun acord între consilier şi client. Durata standard a unei sesiuni de consiliere este de 50 de minute şi poate varia de problematica şi nevoile clientului.

6. De fiecare dată când voi fi in dificultate va trebui să apelez la un consilier? Obiectivul general al sesiunilor de consiliere este de a ajuta clientul să îşi dezvoltie încrederea în sine, stima de sine, independenţa şi autonomia. Aşadar, se presupune că, în urma procesului, clientul dezvoltă şi abilităţi de a face faţă unor situaţii dificile viitoare. Dacă însă, există anumite noi situaţii specifice şi clientul simte că are nevoie de sprijin, poate apela din nou la consiliere.

7. Unde gasesc un consilier? Folosiţi sursele de informare ACROM sau alte surse. Este important să vă informaţi despre pregătirea profesională, experienţa, competenţele consilierului pe care urmeaza să îl abordaţi şi dacă acesta este membru al vreunei asociaţii profesionale. Calitatea de membru într-o astfel de asociaţie poate aduce un plus de garanţie privind calitatea serviciului oferit şi respectarea standardelor şi eticii profesionale.

Ne puteţi contacta dacă doriţi sa vă punem în legătură cu un consilier din zona în care sunteţi localizat(ă).

8. Cum pot fi sigur(ă) ca specialistul consilier identificat de mine este calificat pentru ceea ce face? Consilierul trebuie să îşi poată prezenta documente care să ateste pregătirea sa. Unii consilieri pot oferi sprijin clientilor care experimentează o gamă diversă de situaţii, iar alţi consilieri pot fi specializaţi şi oferă consiliere pe anumite domenii specifice (ex: carieră).

9. Ce pot sa fac dacă sunt o persoană dizabilitată? Va fi nevoie să identificaţi un consilier care să aibă experienţă şi să poata interveni în cazul respectiv. Contacteaza-te pentru a găsi cea mai bună optiune pentru acest caz.

10. Dacă îi spun ceva consilierului poate afla şi altcineva? Tot ceea ce se discută la sesiunile de consiliere rămâne între tine şi consilier. Altfel spus, este confidenţial. Există câteva excepţii legale şi etice la această regulă, consilierul are obligaţia să le clarifice pe acestea înca de la începutul procesului, în prima sesiune de consiliere.

11. Cât costă să apelez la consiliere? Taxa per sesiunea de consiliere, în practica privată, este situată între 30 – 190 lei şi poate varia în funcţie de specializarea consilierului, de gradul de complexitate a problematicii clientului şi de politica de tarifare a consilierului. În funcţie de problematica abordată, se poate beneficia şi de servicii de consiliere gratuite, oferite în general de organizaţii neguvernamentale sau instituţii publice care au astfel de atribuţii sau programe.

12. Ce fac dacă nu sunt mulţumit (ă) de serviciile consilierul? Încă de la prima întâlnire e nevoie ca clientul să fie pregătit sa evalueze situaţia cu privire la posibilitatea de a dezvolta o relaţie de încredere cu consilierul său. Încrederea este elementul cheie al succesului procesului de consiliere. Dacă nu sunteţi mulţumit(ă) de consilierul dvoastră, caută un alt consilier. Amintiţi-vă că dvoastră sunteţi clientul.

Dacă au fost încălcate reguli pe care le-aţi stabilit împreună, de către consilier, aveţi dreptul să faceţi plângere adresată asociaţiei profesionale a cărui membru este acesta.

Daca aveţi întrebări la care nu aţi găsi răspuns nu ezitaţi să ne contactaţi.