Despre

Dragi colegi,

Se simte un suflu nou, de primavară.

A venit timpul să ne înnoim, a venit timpul unei schimbări!

În aceşti patru ani care au trecut de la înfiinţare am învăţat enorm de mult, în parte din propriile greşeli dar mai ales din sugestiile şi reacţiile colegilor, ale membrilor şi simpatizanţilor noştri.

Au fost patru ani minunați, în care am pășit cu mari speranțe, în care ne-am întâlnit în grupuri mai mici sau mai mari de câteva ori. Au fost patru ani dificili, cu multe momente de îndoială și clipe în care ne-am gândit la renunțare. Și totuși, de fiecare dată când am avut ocazia să fim împreună și să ne discutăm opțiunile, nimeni dintre noi nu a dorit să se oprească.

Cea mai mare satisfacție a mea, ca membru și ca președinte, a fost că, în pofida tuturor obstacolelor, Asociația Consilierilor Români a supraviețuit.

Între timp, cadrul legal și contextul economic s-au modificat dramatic. Energia investită în direcția supraviețuirii personale și profesionale depășește uneori intențiile noastre de a ne implica mai mult, mai activ, în eforturile unei comunități profesionale de tipul asociației noastre.

Și totuși, o echipă de oameni, oricât de motivată, nu poate face totul pentru creșterea unei astfel de entități profesionale. Avem nevoie de cât mai multe resurse – financiare și umane. De la obligațiile de bază, precum plata anuală a cotizației, până la promovarea asociației și donații de timp liber – totul are impact asupra modului în care creștem.

Am avut colegi ale căror așteptări nu și-au găsit răspunsul, care își doreau de la ACROM soluții și beneficii imediate. În același timp, avem colegi care ne-au fost permanent alături, măcar cu un gând bun și un sfat.

Le mulțumesc tuturor în acest mesaj. Fără ei nu am fi învățat, fără ei nu am fi fost aici. Le mulțumesc tuturor colegilor din țară care ne-au trimis informații legate de specificul muncii în regiuni, le mulțumesc tuturor formatorilor de consilieri din România, care încearcă să creeze programe din ce în ce mai performante pentru formarea viitorilor specialiști. Le mulțumesc practicienilor, celor din linia întâi, celor care probabil resimt cel mai acut nevoia unui sprijin concret din partea noastră. Și, nu în ultimul rând, celor care totuși nu ne-au părăsit și care au menținut speranța vie, deși noi înșine parcurgem o etapa de formare și creștere, confuză, necesară.

Mă plec în fața tuturor consilierilor din România, oricare îi este numele poziției pe care o ocupă acum, a fiecărui consilier școlar sau a practicianului care îndrumă primii pași în cariera unui adolescent, a specialistului anonim care sprijină eforturile unui adult ajuns într-o etapă de schimbări majore în viață și care nu știe încotro să se îndrepte, cu cine să vorbească, nici măcar ce anume întrebări să adreseze.

Aceștia sunt adevărații eroi ai viitoarei noastre profesii.

Vă invit să o construim împreună.

Andreea Szilagyi

szilagyi@acrom.org.ro

8 Aprilie 2013